Hel!O mY DarLing!

Isnin, 22 September 2014

Special N3 KALAU SUDAH BERKENAN
“Argh…” Diusap lengannya yang terasa perit. Terkebil-kebil mata memandang ke arah mamanya yang sudah beraksi bagaikan singa lapar.


“Anak dara mana pulak kali ini? along jangan macam-macam....” Adra bengang. Gambar yang berada ditangannya diangkat tinggi. Masuk kali ini entah sudah berapa belas kali dia terjumpa gambar gadis-gadis comel di dalam beg sekolah anaknya. Yang tak boleh blah siap tulis ayat cinta lagi dekat belakang gambar…I love you Wazien…Hello my sweet-sweet segala bala…Aiii…!

“Mama..” Wazien tersengih nakal.

“Apa?” Kali ini dia sudah bercekak pinggang. Nampak kecil besar sahaja anaknya sekarang. Dalam banyak-banyak perangai dalam dunia ni, kenapalah ‘player’ tu jugak anaknya nak sandang? Wajah suaminya dijeling tajam. Ini semua salah suaminya! Perturun sangat gen tak bagus tu dekat anak-anak! 

“Ha…nak cakap apa tadi?” Semakin tajam pandangannya bila anaknya itu masih mendiamkan diri.

“Budak dalam gambar tu…..bakal menantu mama.” Dia sudah melambakkan tawa. Seronok dapat mempermainkan mamanya. Isyarat ‘Give me five’ dihantar kepada papanya yang turut ketawa mendengar kata-katanya.

“Aii budak ni…Sekolah pun tak habis lagi..Sini..Sini…jangan nak lari.” Sedikit menempik suaranya bila anaknya sudah bangun dari kerusi.

“Along bukan nak lari. Along nak ambilkan mama air, bagi sejuk sikit.” Semakin hari dirasakan mamanya semakin berbakat…Bakat berleter!

“Along sindir mama ke?” Matanya yang sudah sedia besar semakin membulat mendengar kata-kata itu.

“Mana ada..Mama tak tengok betul-betul ke sapa budak dalam gambar tu?”

“Nak tengok buat apa?” Dalam membangkang dia tetap membawa gambar yang masih berada dalam peganggannya ke hadapan mata. Kecil besar matanya cuba mengesan makhluk comel bersebelahan dengan anaknya. Humpp…

“Kenapa tak cakap awal-awal?” Nadanya masih tinggi. Cuba membuang rasa malu kerana ‘menyerang’ tanpa usul periksa.

“Budak tu nak cakap macam mana…Tak dan apa-apa lagi Adra dah serang dia.”

“Ha elok lah tu…Menangkan sangat anak-anak. Itu yang kecil-kecil dah pandai main mata dengan anak dara orang.” Air yang dihulurkan oleh anaknya disambar dan diteguk dengan berhati-hati. Risau tercekik air!

“Mama jangan lupa tau cakap dekat Mummy Love yang Cinta tu along tander.” Buku yang bertaburan diatas meja pantas dikaut sebelum dia melarikan diri. Naik kejung pipinya kerana terlalu banyak ketawa. Hailah mama….Kalutnya dari dulu tak berubah.

“Luth El-Waziennnnnnn.” Hish..Sakitnya hati!
Dijeling ke arah suaminya yang bagaikan tidak terkesan mendengar leterannya.

“Abang.” Dia memanggil geram.

“Sini. Duduk sebelah abang.” Zafry memanggil.

“Eh..Mana boleh. Mama duduk lah dekat situ.” Tak bersalah kata-kata itu terluah dari bibir anak anak bongsunya. Fatma Nour Zahra. Tangan dibawa menunjukkan ke arah single sofa.

1 ulasan:

Baca sUdah, benCi, gEraM, sUka pUn sUdah. CeRajiNkaN TanGan, MeNgOmeN siKit :)